Лаптопи втора ръка – оправдани ли са за подарък на тийнейджър?

Ние постоянно получаваме подаръци и често те не са по вкуса ни.

Много трудно се направи подарък на един тийнейджър, това трябва да го знаят всички родители, приятели, баби и дядовци.

Децата днес искат да са задоволени всякак и понякога е трудно да се избере подарък за дете на тази възраст. Все пак, има подаръци, които носят изразена отрицателна енергия и могат да донесат неприятности. Най-добре е да не се подаряват такива предмети в никакъв случай. Става дума за ножове, часовници, ръкавици, огледала…но със сигурност в категорията подаръци с негативна енергия не влизат лаптопи втора ръка.

От психологически аспект, може би, всички хора свързват думата подарък с нещо ново, което носи радост и, разбира се, изненада.

Правилно ли е да се подаряват лаптопи втора ръка на тийнейджъри?

Във форума бг мама прочетохме за случай с тийнейджър, на около 14 години, който е получил за рождения си ден лаптоп втора ръка от семейството си. И той се е почувствал нещастен и обиден. Спрял е да говори със своите родители и те се чудят как да оправят създалата се ситуация.

Наистина родителите на момчето са знаели за желанието му да има лаптоп, но финансово не са могли да си го позволят.

А тийнейджърът е очаквал чисто нов лаптоп и се получава разминаване между очакване и реално случило се. Той смята, че е унизен и страда. Не смее да се похвали, че има лаптоп, защото неговите съученици имат чисто нови лаптопи.

Ето и мнението на психолозите!

Разбира се, че не всяко семейство може да си позволи да подари на детето си чисто нов лаптоп. А има и родители, които са с доста добри финансови възможности, но са на мнение, че на тази възраст тийнейджърът все още може да повреди толкова скъпо устройство, както и лесно да го счупи.

Реално, въпросът е доста комплициран и може да се спори дали е възпитателно на детето да се подари лаптоп втора употреба.

Психолозите се разделят на два лагера: едните смятат, че детето не трябва от малко да се чувства винаги задоволено с най-новите технологични устройства, защото по този начин се стимулира на неговия егоизъм и чисто потребителско отношение към живота.

А другите са на мнение, че родителите са длъжни да купуват качествени подаръци на децата си, в това число и нови лаптопи, за да покажат, че наистина ги обичат.

Може да се спори – истината е някъде по средата, но един лаптоп втора ръка, който е много малко използван и с гараанция (като тези – https://plasico.bg/употребявана-техника/лаптопи-втора-ръка), според нас, може да бъде чудесен подарък за един тийнейджър.

Избрано