6 техники за контрол на детското поведение

Ако вашето малко дете е в тази възраст, когато всичко е или „не“, или „мое“, със сигурност изпитвате трудности да контролирате поведението му. Психологическо проучване в тази насока посочва 6 метода, с чиято помощ лесно ще постигнете контрол над  детето си, когато е в етап на криза или не желае да ви слуша.

1. Използвайте ефективна похвала

Даването на неясни похвали не показва вашия интерес и понякога може да изглежда принудено – или сякаш не го искате. Ако посочите причина защо смятате, че са се справили добре, децата са по-склонни да повторят това поведение, защото всъщност знаят какво са направили добре и ще искат да чуят тази похвала отново!

2. Използвайте прости и директни команди

Не казвайте „Вземи книгата си и я сложи в шкафа“. Вместо това опитайте „Вземи книгата си“. След като направят това, тогава кажете: „Сега я сложи в шкафа“.

Претоварването на деца с твърде много команди ще ги накара или да го направят погрешно, или просто да не го правят изобщо. Децата работят по-добре с по-директни и прости инструкции от дългите многословни.

Наличието на кратък период на внимание всъщност е много нормално при малки деца. С времето се научават да задълбочават вниманието си.

3. „Благодаря“, а не „Моля“

„Благодаря“ предполага, че детето ще направи онова, което искаме от него. Вместо да казвате: „Моля те, вземи си книгата.“, кажете „Вземи си книгата. Благодаря. “ Тогава детето вече подсъзнателно мислят по различен начин за вашата команда – и това е точно това – команда, а не заявка.

4. Преди да им се скарате, уверете се, че не правят нещо нарочно

Много често виждаме нашето дете да прави нещо, което изглежда сякаш е нарочно, за да получи реакция.  Например, защо биха хвърляли прибори за хранене или храна на пода, знаейки, че това трябва да се използва за вечеря? Отговорът е прост … те не го правят, за да бъдат „палави“. Те „експериментират“ … а резултатът е причина и следствие!

За тях има голяма разлика между това да експериментират с нещо и да го правят, знаейки, че не е редно. Понякога те просто са нахални и се опитват да тестват бариери, но през повечето време просто изпробват нови неща.

5. Покажете вместо да се намесвате с думи

Ако детето ви се опита да се покатери върху играчката си – не викайте само да слезе … Преместете го. Дори не е нужно да говорите.  Една голяма грешка, която повечето родители правят, е да приемат, че едно дете знае за какво му говорят.

Трябва да помним, че те учат изцяло нов език и просто може да не разбират „Слез оттам“, „Не пипай това“ и прочие.

6. Оставете ги сами да правят своя избор

Ако детето ви чувства, че има повече контрол върху собственото си поведение, е по-вероятно да се държи по подходящ начин и да стане по-независимо. Когато го оставите само да избира, показвате че цените мнението му и го уважавате достатъчно. Ако непрекъснато му се казва какво да прави и не му се дава избор, как ще увеличи своята независимост? Няма, напротив, ще стане потиснато и страхливо, търсейки винаги някой друг да му каже какво да прави в дадената ситуация.

Помогнете на своето дете да бъде независимо като го запишете отрано на курс по чужд език, езикова ваканция, спорт или друго като например творческо ателие, където ще има възможност да развие своите интереси и таланти, да общува и да създава приятелства.

Колкото по-малко се намесваме в живота на детето си, толкова повече уроци учи  то. За да се научи да ходи, първо трябва да падне няколко пъти. Същото е и с възпитанието. Понякога е нужно да сгрешим, за да открием правилната посока на взаимодействие.

Избрано