Правилен избор на детски обувки за пролетта

550
Детски пролетни обувки

При избор на детски обувки за пролетта трябва да се подходи с най-голяма сериозност, тъй като през пролетта децата най-често се разболяват – като причината може да е от краката, защото се носят неправилно подбрани обувки.

Безспорно детските обувки за ранна и късна пролет ще бъдат различни.


Промоции на детски обувки тук!


Но има нещо, което обединява пролетните детски обувки: те трябва да са водоустойчиви! В началото на пролетта такива обувки са предназначени да предпазват детските крака от топенето на снега, а по-късно – от локви и проливни дъждове.

Как да изберем водоустойчиви детски обувки за този сезон?

За влажно време идеалната детска обувка е тази, чиято подметка е „формована“ направо до върха на обувката.

Преди всичко трябва да се обърне внимание на това как подметката е прикрепена към горната част на обувката. Обувка с подметка, която е фиксирана с лепило, в повечето случаи, не е подходяща за носене през пролетта. Въпреки това, за период на киша и локви, такива обувки са подходящи само ако дебелината на подметката е поне един и половина сантиметра.

За да се подобрят водоотблъскващите свойства на материалите, от които се произвеждат обувките на децата, трябва допълнително да се ползват специални водоустойчиви спрейове. Правилото тук е следното – те трябва да се поставят върху обувките вечер, а не сутрин, преди да  се обуят.

Сега да обърнем към самите

Видове пролетни детски обувки

При движение от зимата към пролетта температурата и влажността се променят значително. Колкото по-малко е детето, толкова по-активно родителите са длъжни да приспособят обувките към промените във времето.

Естествено, за ранна пролет най-добрият вариант са боти от естествена кожа. Но те се носят в този сезон с тънък чорап на крака, а не с вълнен както през зимата. Тук отново високата подметка е голям плюс, тъй като самата кожа е водопропусклива. Като опция – удобно е детето да има и високи кецове, изработени от изкуствени материали – те не пускат вода, но детските крака не дишат, изпотяват се и след това изстиват.Детски обувки от естествена кожа

Най-добрият вариант за пролетта са дишащите детски обувки, те са по-скъпи, но си струва вложението.

При производството на такива детски обувки се използват високотехнологични материали. Материята е лека и специалните микро отвори позволяват преминаването на въздух и влага, в резултат на което кракът „диша”, не се поти и не се прегрява, но в същото време не остава влага навън и не се намокря повърхността. Дишащата материя е с отлична функция – поддържа температурата в обувката при около 31 градуса. Следователно, детският крак не се прегрява. И, нещо  много важно, такива обувки никога не се намокрят.

В допълнение, тези обувки трябва да бъдат редовно поддържани.

Детски обувки за пролеттаЗа ранна пролет, ако времето е с много дъжд, евентуално и сняг, се препоръчат и зимни ботуши за децата. Те са топли и с добра изолация.

За сухо, но студено време през пролетта, са подходящи за децата и ботуши от велур или добре импрегниран плат, който е на различни фигурки. Днес такива модели са много популярни. Често такива детски ботушки са с велкро, дантели и ципове.

От миналата година отново са модерни и детските гумените ботуши в ярки цветове.

Те се произвеждат днес от почти всички популярни производители на детски обувки. Модерните гумени ботуши са с много привлекателен външен вид, изработени са от гума или PVC.  В допълнение, днес гумените ботуши са едни от най-колоритните сред детските обувки. Те пазят краката на детето дори и да върви в най-дълбоките локви, но имат един минус – не е добре да се носят дълго време.

Защо?

Факт е, че краката се запотяват, затова трябва да се носят само когато е необходимо. Но те трябва да имат стелка  и дебела подметка. И все пак – ортопедите не препоръчват да се  купуват гумени ботуши за деца под тригодишна възраст.

За късна пролет децата могат да носят леки кецове и маратонки.

Модерният пазар предлага обувки от различни материали, но е очевидно, че детските модели трябва да бъдат безвредни и удобни, така че изборът на подходящи материали не е толкова голям. В късната пролет децата могат да носят по-изрязани обувки и такива, които са с отвори!

Какво е лошото на прекалено затворените детски обувки?

Кракът е силно притиснат, кръвообращението е нарушено. Възможни са: отоци, болести на сухожилията и костите на ходилото. Поради неестественото положение на пръстите, съществува риск от нараняване и увреждане на ставите.

Детските обувки по принцип са скъпи и трябва често да се сменят по 2 причини – кракът на детето бързо расте и децата бързо късат обувките си.

Наложено е мнението, че обувките от Китай и Виетнам са с лошо качество. Все пак не се отказвайте от китайските (виетнамски) продукти. Дори водещи марки произвеждат обувки в Китай – евтината работна ръка и строгите стандарти за качество позволяват да се пуснат в продажба модели с много добро съотношение цена / качество.

Какъв размер детски обувки

Сега да поговорим за размера!

Родителите трябва много да внимават за точния размер на обувките за деца през пролетта. Тогава крачето на детето се отпуска заради топлото време. Става дума за важен момент – ако има пролетни обувки от предната година, със сигурност, те просто няма да станат на детето. Малкият размер обувки може да доведе до деформация на крака, което е опасно за здравето на  растящото детско тяло. Децата растат бързо и ако дрехите плюс или минус няколко размера не обещават проблеми, тогава неправилният размер обувки може да навреди на здравето.

Обувките за пролетта на детето трябва да са точно по крака.

Някои родители изпадат в крайност – те купуват по-голям размер, за да може да спестят пари.

Какво е опасното в по-големия размер обувки за едно дете?

Обувката не фиксира крака, поради това може да се развие неравна походка. Детето рискува да падне или да повие крака си при ходене.

Ако трябва да обобщим, при избора на детски обувки за пролетта трябва да се вземат предвид основните изисквания: широк нос, твърда, но гъвкава подметка, малък ток, твърд форт, надеждна фиксация на крака, стелка.

Обувките не трябва да бъдат стегнати, особено кожените. В допълнение, те трябва да се поддържат добре изсушени, така че за пролетния и период е по-добре детето да има минимум  два чифта обувки.

Все пак не трябва да се забравя, че децата са много активни, непрекъснато се движат и обувките бързо се увреждат, така че постарайте се да купувате обувки за сезон пролет на детето си с добро съотношение между цена и качество.