Топ 10 аксесоара за автомобил с дете на път

Всяко пътуване става по-трудно и има нужда от предвиждане на дадени ситуации, когато един или повече от пътниците са деца (бебета). Всеки шофьор-родител, трябва да бъде добре оборудван и подготвен и да „очаква неочакваното“, за да осигури максимална безопасност и комфорт на своите деца при пътуване.

Има някои аксесоари, които за задължителни за по-дълги, дори и по-кратки пътувания и днес ще ги представим.

Какво да имаме в колата на път с деца?

  1. Детско/повдигащо столче:

Детското столче е задължително за всеки автомобил, в който пътува дете или бебе, защото касае най-важният фактор – безопасността. То се избира според възрастта, ръста, теглото, дори и пола на детето.

За по-малките деца и бебетата се използват столчета тип кошничка, а за по-големите т.нар. повдигащи или столче тип седалка.

  1. Мека подложка за колан:

По-големите деца, използващи повдигащи столчета, нямат нужната височина и при поставяне на предпазен колан, той не може да стои оптимално и създава неудобство в областта на раменете и врата.

За такива ситуации е добре в колата да има подложка за колан, с която детето да се чувства комфортно.

  1. Ролетна щора/сенник:

Отново за осигуряване максимален комфорт на детето или бебето, трябва да ограничим пряката слънчева светлина, протягаща се през страничните стъкла на автомобила. В такъв случай е добре да имаме поне 2 ролетни щори, които се слагат чрез кукички на задните странични стъкла или 2 сенника, които също се поставят там. Така детето няма да бъде изложено на слънце, което може да бъде и опасно, особено ако то спи.

  1. Възглавничка за път:

След като сме осигурили сянка и детето спи, трябва да му осигурим и детска възглавничка за път, за да вдигнем комфорта на максимално високо ниво. В случаите на по-ниски температури наред с възглавничката, можем да осигурим и малко одеалце.

  1. Органайзер за седалка:

Органайзерът се поставя на гърба на предните седалки, като предоставя уникалната възможност за подредба и съхранение на куп неща. В него могат да се носят играчки, кърпички, резервни дрешки, телефони, възглавнички, подложки, бутилчици с вода, мляко и десетки други неща. Това го прави нещо почти задължително за всеки шофьор, возещ дете или бебе.

  1. Протектор за седалки:

Протекторът се поставя на задните седалки, където се возят децата. Основната му цел е да защити тапицерията от изцапвания с мляко, пюре, трохи и много други неща, неизбежни за пътуване с малки деца. Също задължителен аксесоар за по-предпазливите родители.

  1. Поставка за телефон/таблет за седалките:

Поставката може да се монтира на шофьорската и пасажерската седалка (на облегалката или на подглавниците) и осигурява достъп и видимост за сядащите отзад, в случая – децата. На всички е ясно, че днешните поколения могат да боравят с технологиите от изключително крехка възраст. Така, могат когато поискат да си пускат да гледат детски клипчета, например, като телефона не им стои в ръцете, поради риск от изтърване, изпускане и други.

  1. Сгъваемо чадърче:

Най-често служещо в забързана сутрин, когато детето закъснява за ясла, детска градина, час за доктор или зъболекар (по вина на родителя, разбира се) и няма чадър под ръка. Предимството му е малкият размер, позволяващ съхранение дори в органайзера, което е място с лесен достъп за спешни случаи;

  1. Огледало за обратно виждане:

Тези малки огледалца служат за наблюдение от родителя и най-често се слагат до огледалото за обратно виждане или на таблото. В дадени случаи могат да бъдат изключително полезни, ако единственият възрастен в автомобила е шофьора – така няма да му се налага да се обръща и върти постоянно, за да види какво става с детето или бебето.

  1. Табелка/стикер ,,Baby on board”:

Има много възможности за персонализиране на този вид стикери, които всички сме виждали, стига да сте родител с въображение и идеи. Този аксесоар не е толкова свързан с безопасност и комфорт, отколкото с хумор и лесно може след прочитане да ,,блесне” усмивка на нечие случайно лице.

Избрано