Талантите при децата

532

Децата могат да развият своя талант, в подходяща възраст. Ако талантът се определя в ранна възраст, родителите могат да работят за изграждането му. Такова признаване може да помогне на децата в дългосрочен план и те могат да имат по-добро и интересно бъдеще.

Казано е, че Бог благославя всеки човек в света с най-малко един талант, ако не и повече. Идентифицирането на таланта в ранна възраст при дете, може да бъде много полезно, тъй като детето може да бъде насочвано към развитието му.  Детето трябва да бъде наблюдавано, да се види кое е това, което му доставя радост, което го влече или го интригува повече от много други занимания.

Талантът не е нещо, с което то задължително трябва да върши. Защото самата дарба е удоволствие за мъника. Родителите, в никакъв случай да не натоварват детето с неща, които не са по силите му. Например, ако смятат, че трябва да свири на някакъв инструмент, а то не се справя, в такъв случай, оставете детето си на мира, това не е за него. Не във всички деца се проявават особени дарби!
Знаейки, че вашето дете е изключително надарено и талантливо във всяка област това естествено е голяма радост и гордост за всеки родител.

Провокирайте сетивата на детето като

  • Слушане на всякакъв стил музика;
  • Дайте му блокче за рисуване и моливи и вижте какво ще се получи;
  • Извеждайте го навън и го водете там, където има спортни изяви;
  • Водете го на концерт, изложба или други места свързани с искуството;
  • Купете му игри, които насърчават ума и го развиват;
  • Когато готвите му кажете, че се нуждаете от помощ, може да бъде великолепен готвач;

Много деца от ранна детска възраст са склонни да следват ритъма в музиката, други започват да имитират интонацията в гласа на певеца, който слушат. Ако родителите забележат това, трябва да насърчават детето и да се заемат с доразвиване на този му талант. Това може да стане чрез уроци по даден музикален инструмент, който детето предпочита, или уроци по пеене, ако то има гласови данни. Най-подходящата възраст за това е към 5-6 години. Ще го наблюдавате и ако забелязвате интерес към това, което прави, ако то ходи с удоволствие на тези си занимания, това е за него. Насърчавайте го, похвалете го, това ще стимулира още повече и развива таланта му.

Не искайте от детето си повече отколкото може да направи. Вижте какво го прави щастливо, на какво се радва най-много. Разберете, кое го ентусиазира и привлича вниманието му. Възможно е това да е рисуването. Макар, че всички деца обичат да рисуват и оцветяват и в много случаи това са драсканици, но в други ще забележите, че детето рисува определени образи при това забележително. То развива способностите си, когато мама или татко помагат и го насърчават постоянно.

Работата е там, че и да се изявят или пък не някакви дарби, е необходимо да бъде насърчавано усещането на детето към искуството. То развива във всеки човек, а в случая във всяко дете чувствителност и прозрение, далновидност. Всичко това влияе върху развитието на детския мозък.

Понякога детето може да показва повишено ниво на интерес в областта на спорта. Например, когато отидете в спортен магазин, то ви вади душата да му купите бадминтон ракета,  въпреки че никога не е играло  играта до момента- купете му. Вашето дете може да  е гледало бадминтон мач по телевизията и сега настоява за закупуване на бадминтон ракета за него, въпреки че  никога не го е играло  или упражнявало този спорт.  Това могат да бъдат признаци на един начинаещ ентусиаризан  бадминтон спортист.