Полезен ли е риболовът за децата и защо?

Риболовът е страхотно хоби, което, освен радост от улова, включва и много други ползи за здравето. То предлага отдих на открито, възпитава в любов към красотата, дава възможност за обогатяване на мирогледа и научаване на знания и усвояване на редица полезни умения. Затова е много подходящ за децата.

Нещо повече, в нашата „компютърна ера“, когато повечето подрастващи прекарват дните си вторачени в монитора на компютъра или друго електронно устройство, риболовът е начин да ги стимулираме да не губят връзка с реалния свят, а да се наслаждават на времето, прекарано на открито и да растат здрави и силни.

Ползите от риболова за децата и цялото семейство са много:

Безценни мигове, прекарани сред природата

Съвременните деца не излизат често сред природата. Училище, тренировки, хоби и, разбира се, толкова много електронни устройства – изобщо не е чудно, че днешните малчугани не могат да намерят дори малко време за почивка на чист въздух.

Семейният риболов обаче може се превърне в чудесна възможност да отдалечите за малко детето от синия екран и да му покажете чудесен начин да се отпусне и зареди с енергия сред тишината на природата.

Забавление за цялото семейство

Повече мигове, прекарани със семейството и незабравими спомени – ето това със сигурност ще ви подари семейният риболов. Семейството ще се сближи още повече, а и сред красотата на природата нищо не би могло да отвлече вниманието на децата от общуването с вас. Ще ги научите да научите децата как да поставят стръв, да хвърлят въдица, да вадят рибата от водата и постепенно знанията и уменията ще се натрупат.

Бъдете сигурни, че моментът, когато детето ви за първи път успее да улови риба, със сигурност ще се превърне в един от най-ярките му детски спомени!

Татко може да научи децата как да разпъват палатка, да събират дърва за огрев, да палят огън, а децата могат да помагат на мама при приготвянето на вечерята. Също така на чист въздух можете да играете различни семейни игри, да рисувате, да правите красиви снимки и всичко останало, което ви забавлява!

Физическо развитие

Риболовът е  дейност, която осигурява много ползи за здравето – развива чувството за баланс, двигателните умения, координацията, сръчността. Учи на търпение, концентрация и постоянство.

Риболовът дава увереност в силите

Когато детето ви се научи да лови риба, това ще бъде голям повод за гордост и му даде повече увереност в собствените си сили,  ще повиши самочувствието му, а тази нагласа ще повлияе положително и на обучението му в училище и комуникацията с приятелите и другите хора.

Освен всички изброени дотук предимства, риболовът е и ефективен начин за справяне с натрупания стрес и умора, които неизменно съпътстват ежедневието на градския човек. Постоянното напрежение и забързания ритъм на живот бавно, но сигурно, оставят своя отпечатък както върху психиката, така и върху физиката ни.

В този смисъл риболовът се явява като истинско спасение, което ще приучи децата към по-здравословен начин на живот.

Затова, не отлагайте, а започнете да обмисляте къде може да отидете на риболов извън града още този уикенд. Прекарайте един или два дни сред природата, повеселете се заедно с най-близките си хора и ще видите, че си струва!

Още интересни материали за риболова на Ribata.eu

Избрано