Покупка на ученически столове – как да направим правилен избор?

Когато децата тръгнат за първи път на училище, на преден план излизат въпросите за избора на ергономични ученически мебели, които ще съхранят тяхното здраве. Сериозността на проблема съвсем не е преувеличена, защото учениците прекарват голяма част от следващите 10-12 години в седнало положение върху чинове и ученически столове. Това се случва в учебното заведение, но и у дома, където се подготвят домашните работи.

Защо е толкова важно столът за учене да се избере правилно?

Периодът, в който децата преминават своето начално обучение е времето, в което физическото им развитие е най-интензивно. Точно в тези години се поставят основите на по-нататъшното функциониране на опорно-двигателния апарат и зрителната система. Едва ли има родител, пък бил той и свръх амбициозен, който да е съгласен детето му да претърпи трайно физическо увреждане, докато получава своето образование.

Нека първо разгледаме въпроса защо е толкова важно гръбнакът да се поддържа в анатомично правилна позиция в най-ранна детска възраст? Педиатрите и ортопедите фокусират вниманието ни върху факта, че максималното натоварване на гръбначния стълб се случва точно в седнало, а не в изправено положение, както може би изглежда на пръв поглед.

Когато сме на крак, част от товара при вертикалното положение на тялото пада върху краката. Когато седим обаче, гръбначният стълб е подложен на екстремен стрес, като проблемът се задълбочава от дългите часове в училище и необходимостта да се подготвят домашните задачи у дома.

Поради тази причина е изключително важно училищата да осигурят удобни и ергономични ученически столове. А междувременно е наложително да се формира правилно ежедневието на детето. В графика му е редно да има време за разходки и физическа активност. И също така да се избере висококачествен детски стол, който ще поддържа анатомично правилната позиция на тялото и ще предотврати изкривяването на гръбначния стълб.

Избор на стол за ученика у дома – инструкции към родителите

Работното място на ученика е организирано въз основа на ясни критерии. Спазването на правилата ще ви помогне да изберете мебели с подходящ размер и дизайн, които по-късно ще бъдат полезни за поддържане на здравословна стойка. Столът за първокласник трябва да съответства на неговата височина и телосложение.

Тъй като децата на възраст 6-7 години могат да бъдат с различен ръст, това трябва да се вземе предвид. Когато детето седи на бюрото, краката му трябва да са напълно равни на пода. Това е показател за идеално съответствие на стола с ръста на ученика. В този случай стъпалото с подбедрицата, подбедрицата с бедрото и бедрото с тялото образуват прав ъгъл.

В седнало положение плотът на бюрото е изравнен с гърдите, а коленете не докосват плота от вътрешната страна. В съвременните „растящи“ училищни чинове облегалката на седалката е извита и следва физиологичната извивка на гръбначния стълб. Благодарение на тази функция се поддържа нормалната позиция на гърба, детето не се уморява и не огъва гръбнака си.

Възможността за регулиране на височината на домашните ученически столове е безценна. Благодарение на нея те могат да служат няколко години, отговаряйки на антропометричните параметри. Дълбочината на седалката, трябва да бъде равна на дължината на бедрото на ученика, но без да притиска подколенната кухина, което води до притискване на кръвоносните съдове и изтръпване на крайниците.

Избрано