Пелени за многократна употреба

Много хора смятат, че използването на многократни пелени в днешно време е безсмислено и трудно занимание. Повечето съвременни майки се ужасяват от мисълта за повиване, пране, стерилизиране, гладене и пак сложно повиване, и са убедени, че в 21-век няма човек, който да си причини това меко казано „неудобство“.

Истината е, че съвременните многократни пелени нямат нищо общо с тези, с които сме отгледани ние като деца. Съвременните технологии и материи са се съчетали и днешните пелени за многократна употреба са лесни за използване, имат форма подобна на еднократните пелени и се закопчават също толкова лесно и бързо. И ето тук отпада проблема с повиването.

Съвременните многократни пелени не се перат на висока температура, не се стерилизират, не се гладят. Единственото усилие което трябва да положите е да ги изперете в пералнята на 40 градуса, да ги изсушите и те са готови за употреба. За тяхното пране се използва 4 пъти по-малко количество препарат за пране от това, което е необходимо за останалото ви пране. Използването на омекотител не се препоръчва заради алергичните реакции, които причинява на децата на първо място и поради това, че намалява попивателната способност на самите пелени.

Една основателна причина да изберете многократни пелени за детето си е здравословния аспект и фактът, че те не само са безвредни, но и много по-полезни за него за разлика от еднократните пелени, познати като памперси. При обработката и избелването на еднократните памперси се използват много вредни химикали, а за примамливата им супер абсорбция се използва попиващо вещество sodium polyacrylate, което превръща течността в гел, същото това вещество е изтеглено от производството на дамските тампони, защото се свързва със синдрома на токсичния шок.

Децата, при които се използват естествени текстилни пелени за многократна употреба страдат в пъти по-рядко от подсичане, запарване и кожни алергии ( в многократните пелени няма никакви химикали, които да попиват и да са в контакт с бебешката кожа, за разлика от еднократните памперси).

Друга причина за да изберете многократните пели пред еднократното „решение” е екологията. Еднократните пелени са огромен екологичен проблем в световен мащаб! За изработката им се използва се огромно количество енергия, вода и гориво, в цял свят ежегодно се изсичат милиарди дървета, от които след това се произвеждат тонове целулоза, а при избелването на памперсите с хлорен газ във въздуха се отделят токсични вещества (диоксини и фурани).

Сами може да пресметнете колко памперси на ден, седмица, месец, година и в крайна сметка поне до 2 годишна възраст се използват за всяко едно дете в практиката му на пеленаче. Хиляди!

По точно около 6000 за едно дете. А в световен мащаб дори немога да сметна какви тонове и планини от отпадъци са това. За разграждането на всички тези тонове еднократни пелени на и без това препълнените ни бунища са необходими около 500 години. За сравнение за отглеждането на едно дете са необходими между 10-15 многократни пелени и няколко попивателни подложки от естествени материи и също многократни. След това тези пелени може да използвате за второто и трето си дете или да ги предадете на приятел.

Децата които използват многократни пелени, особено в комбинация с ЕБХ се приучват към гърнето много по-бързо от комфортно наврените в еднократни пелени деца.

Не на последно място е финансовата страна на въпроса. Макар многократните пелени да са по-скъпи от еднократните, и първоначалната инвестиция е по-голяма, цялостното изглеждане на едно дете до приучването му на гърне е десетки пъти по-евтино с използването на многократни пелени и подложки в сравнение с ежеседмичното закупуване на еднократни пелени. А да не забравяме, че след това може да ги използвате и за друго дете.

Избрано