Книгите и децата

Детето ще започне да харесва четенето, ако отначало разлиства книга, посветена на самото него. Ето няколко идеи за малки персонализирани книжки, които ще хареса.

Купете албум за снимки джобен формат. Снимайте бебето в различни моменти от деня, с братчето му, с вас, с котката, докато се храни, в банята и т. н. След това ги подредете в албумчето и го озаглавете „Денят на бебо“. Детето с удоволствие ще разлиства тази книжка, а пък за вас тя ще бъде чудесен спомен.

Детето вижда с каква гордост показвате направените снимки на приятели и роднини. Сигурно и то ще иска да направи същото. Сред снимките от всяко филмче има лоши и недобре кадрирани или без фокус. Не ги хвърляйте, а ги подредете в друго албумче и го дайте на детето. Това ще бъде неговата книга, която гордо ще показва на гостите.

Децата и книгитеЗаедно можете лесно да направите книжка; накарайте детето само да избере снимки или картинки от стари списания и каталози. След това ви остава да ги изрежете и да ги залепите в голяма тетрадка или скицник. Ако желаете, можете да ги подредите по теми, по годишни времена и т. н.

Когато порасне, търсете и изрязвайте снимки на предмети и животни, започващи с първите букви от азбуката: първо с А, после с Б и т. н. Малко по малко ще направите книжка с картинки, която ще е още по-ценна, защото детето е участвало в изработването й. Книжката можете да направите и по следния начин: залепете снимките или изрязаните картинки на картончета, които ще перфорирате. Ако нямате класьор, просто ги завържете през дупките с красива панделка или разноцветни вълнени конци.

Книжката ще измайсторите по-лесно, ако купите голям класьор с прозрачни пластмасови папки-джоб. Поставете в тях картинките, избрани за или от детето.

Когато започне само да избира илюстрациите, използвайте изрязаните картинки и снимките, за да съставите приказка, която продължава от страница на страница. Ако е необходимо, добавете няколко картинки или текст, така приказката ще бъде като истинска.

Не изхвърляйте честитките за Коледа и поздравителните картички. От двойните запазете само страницата с картинката. Залепете ги две по две. Направете им по една дупка и ги нанижете на панделка. Ще се получи малка, но много забавна пъстроцветна книга; детето ще я хареса, а вие периодично можете да я разнообразявате.

В периода от десет месеца до три години, малките много харесват илюстрованите каталози, които са неизчерпаем избор за игри, изрязване, лепене, да не говорим, че на детето най-сетне ще му бъде разрешено удоволствието да къса. Затова не хвърляйте старите каталози; търсете нови от роднини и приятели. Тук ще стане дума не само за книжките, измайсторени от вас, а и за книжките с легенди и приказки, които ще четете на детето вечер, преди да заспи.

четете ли на детето сиМалките деца лесно се идентифицират с героите от приказките. Те много обичат да слушат за мечето, дето не искало да седне на гърнето или за зайчето, изгубило се в магазина. Историята им се струва още по-смешна, ако героят е с име подобно на тяхното и мнозо прилича на тях самите. Затова не се страхувайте да измисляте. Ако не сте в състояние да съчините цяла приказка, използвайте някоя като канава и бродирайте свободно върху нея. Колкото приказката е по-персонализирана, толкова повече ще я хареса. Възползвайте се от този етап в развитието на детето, защото ще дойде време, когато всяка вечер ще иска да му четете или разказвате една и съща приказка, с едни и същи думи.

Ще улесните лягането, ако завършите приказката с подобни думи: „Приключението толкова изморило Мечо (Зайо, Вълчо и пр.), че той с удоволствие се мушнал в мекото си креватче.“

Като на всички родители, вашата цел е да създадете влечение към четенето, та когато порасне да започне само да чете. Шансовете ви да успеете ще нараснат, ако след като свършите приказката и сложите детето в леглото, му дадете да разглежда малка книжка с картинки, онази, от която сте му чели, или някоя друга. Това е чудесен начин да му създадете навик да си чете преди да заспи. Доказано е, че тази дейност подпомага слагането в креватчето и самото заспиване.

Детето вече започва да говори правилно?

Щом свършите да четете приказката, помолете го да ви я разкаже или уж да ви я прочете. Ще е мнозо гордо да вземе книжката, да обръща страниците и да разказва, Упражнението е чудесно, чрез него ще разберете какво е схванало детето от приказката и ще подпомогнете обогатяването на речта му.

Запишете на касетка любимите приказки на вашето детенце, песничките, които обича да му пеете и т. н. Записите ще са особено полезни, когато ви няма вкъщи, когато искате детето малко да поседи мирно или по време на пътуване с влак, кола и т. н. Не желаете да слушате за пореден път касетката? Сложете на детето слушалките от уокмена.

Избрано