Забавления за малките деца вкъщи

1066
Игри за децата вкъщи

Едно от любимите занимания на детето, седнало във високото столче за хранене, е да хвърля на земята играчката си (или пълна с пюре лъжица) и да крещи, за да я вдигнете. Толкова пъти, колкото пожелаете да се наведете.

Вече сте уморена?

Завържете играчката с връв за високото столче и научете детето да я притегля към себе си. Нека връвчицата бъде достатъчно дълга, та предметът да може да пада на пода (с изключение на случаите, когато е чуплив), защото шумът от удара е част от удоволствието.

Използвайте периода, когато детето неспирно хвърля нещата пред себе си, за да го научите да се цели. Давайте му предмети с различно тегло и от различни материали. Пред столчето поставете голяма кошница или метална табла. Карайте го да уцелва. Това си има предимства: ще можете да приберете всичко наведнъж.

игри за малките деца вкъщиЕдинственият начин да занимавате детето и да го откъснете от телевизора, ако се заседява пред екрана, е да използвате неговото въображение и спонтанното му желание да подражава. С подръчни материали лесно бихте могли да направите пощенско гише, магазин или малка кухня, кабинет като на татко и т. н. Много скоро.

Малкото момче с удоволствие ще си играе с пистата за автомобили, нарисувана с тебешир на терасата или на плочника пред къщи. За тази цел с разноцветни тебешири очертайте тротоари, пътни знаци, паркинг, магазини, училище, дървета, гараж и т. н.

Ако детето е по-големичко, дайте тебеширите на него. Помогнете му да начертае на тротоара или на балкона дама, стаи за къщата на куклите, отделни квадрати, които да прескача и т. н.

Чудите се с какво да занимавате бебето, за да поговорите спокойно по телефона?

Налепе­те на пръстите му или пред него, на масата, пар­ченца лепенка (тиксо, скоч) – с огромно усърдие то ще се заеме за ги отлепя.

Всички деца много обичат да си правят скривалища или палатки. Предлагаме ви две съвсем лесни за изпълнение идеи.

Детска палатка вкъщи

палатка на закритоПокрийте една маса с голям чаршаф или старо одеяло. Краката й няма да попречат детето да се настани отдолу. Навън импровизирайте палатка, Като преметнете чаршаф върху ниско опънато въже за простиране. Краищата на чаршафа ще стоят опъ­нати, ако ги затиснете с по-големи камъни.

Малкото дете ще бъде очаровано, ако му направите кола от голям кашон. Вземете някой с широко дъно, та да може да седи в него. Изрежете страните му така, че да не са по-високи от 40 сантиметра. От изрязаните парчета направете покрив. Изфабрикувайте кор­мило от картонена чиния, прикрепена с тел. Нарисувайте с дебел флумастер гуми, врати и фарове.