Играчките, игрите, движението

349

детските игриЕдно от любимите занимания на детето, седнало във високото столче за хранене, е да хвърля на земята играчката си (или пълна с пюре лъжица) и да крещи, за да я вдигнете. Толкова пъти, колкото пожелаете да се наведете. Вече сте уморена? Завържете играчката с връв за високото столче и научете детето да я притегля към себе си. Нека връвчицата бъде достатъчно дълга, та предметът да може да пада на пода (с изключение на случаите, когато е чуплив), защото шумът от удара е част от удоволствието.

Използвайте периода, когато детето неспирно хвърля нещата пред себе си, за да го научите да се цели. Давайте му предмети с различно тегло и от различни материали. Пред столчето поставете голяма кошница или метална табла. Карайте го да уцелва. Това си има предимства: ще можете да приберете всичко наведнъж.

Единственият начин да занимавате детето и да го откъснете от телевизора, ако се заседява пред екрана, е да използвате неговото въображение и спонтанното му желание да подражава. С подръчни материали лесно бихте могли да направите пощенско гише, магазин или малка кухня, кабинет като на татко и т. н. Много скоро.

Малкото момче с удоволствие ще си играе с пистата за автомобили, нарисувана с тебешир на терасата или на плочника пред къщи. За тази цел с разноцветни тебешири очертайте тротоари, пътни знаци, паркинг, магазини, училище, дървета, гараж и т. н.

Ако детето е по-големичко, дайте тебеширите на него. Помогнете му да начертае на тротоара или на балкона дама, стаи за къщата на куклите, отделни квадрати, които да прескача и т. н.
Чудите се с какво да занимавате бебето, за да поговорите спокойно по телефона? Налепе­те на пръстите му или пред него, на масата, пар­ченца лепенка (тиксо, скоч) – с огромно усърдие то ще се заеме за ги отлепя. Всички деца много обичат да си правят скривалища или папатки. Предлагаме ви две съвсем лесни за изпълнение идеи.

Покрийте една маса с голям чаршаф или старо одеяло. Краката й няма да попречат детето да се настани отдолу. Навън импровизирайте палатка, Като преметнете чаршаф върху ниско опънато въже за простиране. Краищата на чаршафа ще стоят опъ­нати, ако ги затиснете с по-големи камъни.

Малкото дете ще бъде очаровано, ако му направите кола от голям кашон. Вземете някой с широко дъно, та да може да седи в него. Изрежете страните му така, че да не са по-високи от 40 сантиметра. От изрязаните парчета направете покрив. Изфабрикувайте кор­мило от картонена чиния, прикрепена с тел. Нарисувайте с дебел флумастер гуми, врати и фарове.