Заниманията за ръчичките не се изчерпват с рисуването

848
Игри за детето за вкъщи

Нека детето винаги има на разположение купчина листове, на които да рисува с креда (пастели); тя не трябва да се остри. Чудесни за целта са листове от ненужна компютърна разпечатка.

Детето рисува много? Лепете най-характерните или най-хубавите му рисунки в голям скицник. Слагайте им дата. След няколко години те ще се превърнат във вълнуващ спомен и ще позволят да проследите развитието на рожбата си. Смятате, че мъничето би могло да научи цветовете? Защо не? На малка дъсчица набодете разноцветни картончета и я закачете до масата за повиване.

Когато го преобличате, назовавайте разбъркано цвета на отделните картончета. Много скоро ще може да различава зеленото, червеното, жълтото.

Ако желаете детето да майстори заедно с вас или само, сложете в чекмедже или голяма кутия необходимите материали и ги дръжте постоянно там.

Препаратът за миене на съдове помага на боята „да хване“, което ще рече, че детето може да рисува върху пластмасови плоскости, като например чаши или чинии. Детето много обича да рисува върху различни материали. Затова не изхвърляйте опаковките от яйца, сирене и др.

Страхувате се, че детето ще изпоцапа кухнята или стаята, където рисува?

Сложете го тогава с боичките във ваната. Щом свърши със заниманието си, ще можете едновременно да измиете и него, и ваната. Ако искате да не разлива бурканчето с вода, пожертвайте една голяма гъба. Направете в средата й дупка с размера на бурканчето и го пъхнете в нея. Гъбата ще попива всички капки и ще служи за избърсване на четката.

Създайте условия да си прави герданче от връзки или прежди в различни цветове, на които могат да се нанизват копчета, макарони, мидич-ки, едри стъклени перли. Вълненият конец ще се нанизва лесно, ако намажете единия му край с малко лак за нокти или го увиете с парченце тиксо.Как да забавляваме детето у дома?

Играта с копчета, ровенето из тях, подреждането и сортирането им, винаги е било чудесно занимание за децата, които вече знаят, че не бива да ги лапат. Не се колебайте да набавите големи количества от тях от баби, лели, от кинкалериите и т.н.

За да не падат копчетата непрестанно на земята, ги слагайте на голяма кърпа (гюдерия с която попивате вода).

Дайте на детето кутия за пренасяне на яйца и го накарайте да сортира копчетата по цвят, форма и т. н. Това е сериозна образователна игра. Нямате самозалепващи се фигурки? Нищо по-просто!

Изрежете от амбалажна хартия от шарени опаковки или гланцова хартия малки парченца с различни форми. Дайте на детето голям бял лист и туба с лепило. Нека то само да залепи парченцата и да направи красив колаж. В някои рекламни материали има лист с етикетчета като марки (за абонамент, за козметични препарати и пр.). В никакъв случай не ги изхвърляйте (дори вземете и от съседите): детето ще ги използва да си направи колажи или да играе на поща. Обичате да пишете на роднини и приятели?

Включете и детето като му предложите да украси листовете за писма (с мотивче, рисунка или някаква залепена фигурка в горния край на листа).

Разходките в парка или сред природата ще бъдат много по-интересни, ако събирате най-различни дребни неща и привличате върху тях вниманието на детето: цветя, мидички, камъчета, черупки от охлюви, кестени, луковички, мъх, дървесна кора. когато се приберете, може да си ги подреди в кутията със съкровищата – примерно едно красиво оцветено (или облепено с хартия) картонено кашонче.

Ако искате да направите фигури от хартия, нарежете един вестник на ивици с различна големина. В разлат съд разтворете малко нишесте. Потапяйте една по една ивиците в нишестето и ги залепяйте върху избраната от вас основа – балон или смачкан вестник. Оставете за съхне цяла нощ. На следващия ден фигурата е готова за оцветяване.

Вашето дете обича да си играе с вода и пяна?

Стига да е през топлите летни дни, дайте му легенче, голяма гъба, настанете го на двора (терасата, балкона) и му възложете отговорната задача да измие колелото или автомобилчетата си. Много ще се забавлява. Друго лятно занимание: предоставете на детето четка и кофа с вода. То спокойно може „да боядиса“ (като мокри четката) къщата, двора или тротоара. А и не се налага да миете след него.

Малчуганите обожават сапунените мехури, но разтворът е плъзгав, ръчичките често изпускат съдчето със сапунена пяна и тя, за голямо съжаление на детето, се разлива. Ще избегнете неприятностите като прикрепите съдчето с изолирбанд на височина, достъпна за детето, на подходяща вертикална ос. Друг начин да намалите плъзгавината на разтвора с верото, е да увиете съдчето с марля.

Верото се е свършило? Има още по-хубави препарати за надуване на балончета: например специалния бебешки шампоан за вана. Той не само прави чудесни балончета, но и не щипе на очите. Лесно ще измайсторите кукли за пръстчетата на ръката с помощта на пластмасови запушалки (от шишета с вино). Нарисувайте с неизтриваеми флумастри нос, уста и очи, залепете малко прежда – за коса.

Остава само малките пръстчета (или големите!) да се пъхнат в запушалките и да започнат да измислят приказки. Играта е много подходяща при пътуване с кола. Куклите за надябане на ръката се правят много лесно от стари къси чорапи. Трябва само да зашиете копчета за очи и помпонче вместо носле. Лицето нарисувайте с флумастри или избродирайте. Прикачете или залепете малко прежда за коса, пришийте парченце плат за ушите и езика. Ще задвижите марионетката и ще я накарате да говори, като пъхнете четири пръста в чорапа, а петия нагласите в петата.